Lyftselar
Lyftselar
En lyftsele är ett remtyg som ska placeras under en vårdtagare och ska kopplas till antingen en
tak- lyft eller golvlyft. När vårdtagaren lyfts är det selen om omsluter vårdtagaren och ”bär” vårdtagaren.
Det finns oerhört många lyftselar i omlopp och även ett flertal tillverkare. Bland de som tillverkar selar är Guldmann, Liko samt Invacare.
En bild på ett fåtal selar som finns att välja mellan
Olika selar uppfyller olike funktioner. Nedan kan du se exempel på olika lyftselar.
UniversalSelen
Tillhör företaget Liko Hill-rom
Allmänt
Universal selen är bland de vanligaste selarna som används idag. På ett vårdboende är akutselen som används vid eventuellt fall oftast en Universal sele storlek medium då den passar de flesta. Den ger vårdtagaren bra ryggstöd och sluter om kroppen på ett tryggt vis.
Tre stödhandtag är sydda in på ryggdelen för att personal som hjälper vid förflyttningen ska kunna lättare manövrera vårdtagaren. Den finns oftast en ”ficka” insydd längst ner på selens ryggsida som ska underlätta att peta ner selen mellan vårdtagarens rygg och eventuell ryggstöd på tex en rullstol.
Basic Basic
Tillhör företaget Guldmann
Allmänt
Guldmanns Basic Basic sele är ett annat alternativ till sele och skiljer sig lite från Hill-roms universal sele. En utav skillnaderna är att det finns ett flertal alternativ till vilken ögla man hänger selen i. Detta kan vara en fördel om vårdtagare sitter snett. Man justerar sittandet genom att använda olika nivåer på öglor som oftast har en egen färg (grön/röd/grå).
Byxsele/Hygiensele
Ovanstående bild tagen från Liko Hill-rom´s hemsida
Byxsele eller hygiensele är egentligen allmänna begrepp som används inom vården som refererar till en sele speciellt gjord för omvårdnad ned till. Nästan alla företag som tillverkar selar har en eller en annan variant på byxsele med olika fördelar och nackdelar. Det positiva med en byx/hygiensele är att man kan lättare ta av och på selen då den inte går lika långt ner för ryggen samt kan man utföra sina behov utan att ta bort selen över huvud taget. Det är dock viktigt att notera att en vårdtagare som har en byxsele/hygiensele måste även ha god bålstabilitet.
Användning av selar
Då det finns så många olika selar är det viktigt att man vet hur selen ska appliceras INNAN man använder den. Även om man känner att man kan selar och har jobbat med dem i många år så är varje vårdtagare unik och har unika behov. Vissa vårdtagare har andningssvårigheter och behöver ha armarna utanför selen för att inte bröstet ska tryckas ihop, vissa vårdtagare sitter snett och därför behövs det att selen monteras upp vid lyft på ett visst sätt. Kontakta alltid arbetsterapeuten eller sjukgymnasten som förskrivit hjälpmedlet ifall du inte vet hur den ska användas.
Vid behov av sele?
Tror du att du är i behov av en sele eller är du som personal osäker i hur en befintlig sele används hos en vårdtagare. Tryck på länken nedan och kontakta Sundbyberg klinikens hemrehab.
http://www2.praktikertjanst.se/10/Sundbybergskliniken/